Konferenciák, Bemutatók

Trollok, fikavitézek Magyarországon

Akik nyereségvágyból elkövetett piszkálódással (esetleg trollkodással) szórakoztatják a közösségi médiában a nagyérdeműt.

Elhangzott az Internet Hungary konferencián, 2017

Corporate Political Responsibility

Itt vannak egy új korszak új reklámjai. A vállalatok egyre bátrabban csúsznak át a társdalmi felelősségvállalásról a politikai állásfoglalás és felelősségvállalás területére.

Elhangzott: a Media Hungary Konferencián 2017 májusban

 

"Z"aklatott Generáció

Hogyan lehet megszólítani a marketingben a "Z", másnéven "milleniumi", másnéven "nárcisztikus", másnéven "én-telt", másnéven "zaklatott", másnéven "selfie-", másnéven "balfasz" generációt?

Elhangzott: az Extreme Net Youth Marketing Konferencián, 2015. májusban

Vigyázat! Nőből van!

A "női vásárlói agy" nem az érzelmek mozgósításában különbözik a férfiakétól, mint ezt eddig gondoltuk. Egy nő számára sokkal több a "megfelelési kényszer". A női fogyasztóknak anya- feleség- dolgozó- és szex szerepeikben is helyt kell állniuk. A magyar nők számára a felmérések szerint az "önbecsülés" utolsó előtti helyen szerepel az értékek listáján, ahol a családé és a biztonságé a vezető szerep. De vigyázat! Valójában minden nő szenvedélyesen vágyik rá, hogy megbecsüljék, egy kicsit kényeztessék, és finoman "megsimogassák az Egó-ját" !
Elhangzott a Magyar Fogyasztó Fórumon a Keresd a Nőt Konferencián, 2009

Fejetetejére állítani a Maslow piramist?

...avagy hogy lehet alapszükségletté tenni az egészséges táplálkozást? Miközben a kommunikációt számos előítélet és lélektani "görcs" nehezíti.  SZORONGÁS: "hogy ami jó, az vagy árt, vagy hízlal, vagy erkölcstelen"  FÉLELEM: "hogy ami egészséges, az drága"  BIZONYTALANSÁG: "hogy ami drága, az sem biztos, hogy egészséges". Az előadás ezekre a dilemmákra ad gyakorlati tanácsokat többek közt neuromarketinges kutatások felhasználásával.

Elhangzott az Élelmiszerakadémián 2014. márciusban

Jóból is megárt a sokk!

A sokkoló reklám vonzereje a „hulla örömének" jelzett lélektani jelenségben rejlik. A rémületet keltő és taszító jelenségeknek éppoly erős felhívó jellegük van, mint a többi, ösztönökre ható, de kellemesebb ingereknek. Cinikusan azt is mondhatnánk, hogy az izgalmi szintért felelős noradrenalin-igény és a változatosságért felelős dopamin-igény felülkerekedik a nyugalomért felelős szerotonin igényen. Így aztán egy-egy ilyen felkavaró, brutális tartalom sokszor eléri a százmilliós „önkéntes" letöltést is...

Elhangzott az Evolution Konferencián 2015. márciusban

Hősök kora (Tartalommarketing)

"Jaj annak a kornak, amelynek hősökre van szüksége" - mondta Bertld Brecht. A hősök ugyanis mindig bajban születnek. Mekkora a baj mostanában a marketing világában? Szükség van -e hősökre a totális marketing, a kontetnt marketing és más újfajta, veszélyes kűzdőterek terjedésének korszakában?

Elhangzott az Országos Marketing Konferencián 2015 novemberben

Storytelling

A marketingkommunikációban egyre nagyobb lelkesedéssel fordulnak a narrativákban rejlő misztikus erőforrásokhoz. A márkaépítésben is fontos szerepet kapnak a cégek életét bemutató történetmesélések, a reklámokban is megszaporodtak a sztorizó dramaturgiai formák. De még ennél is fontosabb új fejlemény, hogy a hirdetők a fogyasztók nagy csoportjait is igyekeznek bevonni;  és saját sztorijuk elmesélésére bízhtatni. A "content marketing"-új világában a tartalom-előállítás egyik legfontosabb forrása lett a történetmesélés.

Elhangzott a Kürt Akadémián 2015. februárban

Luxusáru -e az egészség?

Vajon mikor mondhatjuk el, hogy az egészség megőrzése lesz az alapvető szükséglet, és minden más csak erre épül majd? Nálunk egyenlőre a "betegség piaca" (gyógyszerekkel, műtétekkel, rehabilitációval) háromszor akkora bevételt könyvelhet , mint az "egészség piaca" (egészséges táplálkozással, testmozgási lehetőségekkel és más preventív szolgáltatásokkal). Pedig okos módszerekkel lehetne ezt az arányt szépíteni...

Elhangott: XVII. Országos Egészségügyi Konferencia 2014

Grumpy Cat szigorú pillantása

28 millió lájkolóm, még Magyarországon is másfél millió rajongóm van. Mit tehet velem a média? Még ő is engem ajnároz! Na de hova vezet ez? Vegyétek már észre: érzékeny "Fordulóponthoz" érkeztünk. Az új típusú fogyasztókkal, (és médiafogyasztókkal) a prosumerekkel már másképp kell bánni! Én megmondom nektek hogyan!...

Elhangzott Internethungary, Siófok 2013 október

Az vagy, amit felteszel

Kedvenc csoportom kedvéért tettem fel : )

Élménybeszámoló az élménymarketingről

Hogyan lehet megszelidíteni az új típusú fogyasztót, a prosumert, aki egyre nagyobb ellenszolgáltatást vár figyelme és részvétele ellenében? Erre a dilemmára ad választ az új marketing új ABC-je: "A" mint adni, "B" mint bevonni és "C" mint célozni....

Elhangzott: Marketingkonferencia 2013

A bársonyos forradalom és a fogyasztói hatalomátvétel

Az előadásból megtudhatod,
- hogy a kreativitás nemcsak a kreatívok kiváltsága, hanem a marketingmunka teljes keresztmetszetében szükség van rá; a termék kitalálásától a médiatervezésig.
- hogy bársonyos forradalom zajlik a marketingben. Amit tavaly tanultál, azt ma már nyugodtan a kukába dobhatod! (De még az is lehet, hogy rögtön ki is veheted onnan!)
- hogy a „fogyasztói hatalomátvétel” korszakában talán még lehet valamit a hagyományos befolyásolók eszközeiből átmenteni. De jobb, ha a komputer előtt ülő kamaszgyereked szobájában gondolod újra a marketingkommunikáció alapjait.
- hogy a web2 korszakában hogyan válunk mindannyian „prosumerek”-ké. Hogy az mi? Hát ez az! Ezt is meg kéne együtt tanulnunk…!
Elhangzott: III. Marketingtorta, 2009

Kognitív disszonanciát adunk veszünk

Igaz, hogy a reklám azonnal lecsap bármilyen bennünk lakozó bizonytalanságra, rejtett vágyra, vagy félelemre. Az is igaz, hogy szívesen „gyárt” ilyeneket, hogy aztán grál-lovagként segítsen a feloldásukban. A fogyasztó rábeszélésénél mindig „jól jön” egy kis társadalmi, vagy egyéni beilleszkedési probléma, szexuális tabu, életstílus krízis, vagy akut szerepzavar. Ahhoz, hogy csökkenthesse, a reklámnak először gerjesztenie kell a disszonanciát.
Elhangzott: Pszinapszis 2008

Hazudik-e a reklám?

A reklám nem hazudik és nem mond igazat. A reklámnak saját különbejáratú kódrendszere van és csak korlátozott helyeken, korlátozott szabadsággal és célokkal manipulál. Miközben bravúrosan kihasználja a megtévesztés elmélet minden lehetőségét, hihetetlen ötletességgel segít az önmegvalósításban és titkos vágyaink felfedezésében.
Elhangzott 2008 márciusi Mesterkurzuson, Popper Péter, Müller Péter, A.J.Christian és Dr. Mérő László előadásaival
...megjelent könyvalakban a Hazugság, Önámítás, Érdek c. kötetben.

Élvezet válság idején

A kereskedők és a reklámosok rettegnek a válság drámai következményeitől. A tűzoltás izgalmai közt nem veszik észre azokat a fénylő lehetőségeket, amelyeket előnyökre is lehet konvertálni. "Bajban mutatkozik meg az igaz barát" - mondja a közmondás, és bizony ilyenkor lehet legjobban egy hosszútávú márkahűség alapjait is megteremteni. Ötletekkel minden rossznak meg lehet találni a jó oldalát is. Amikor például a fogyasztók lemondanak hosszútávú beruházásaikról, akkor szívesen ellensúlyozzák bánatukat "apró örömökkel". Ilyenkor felértékelődik egy finom csoki, egy márkás ital, vagy egy különleges delikatess szerepe, és igen: lehet élvezetre is lelni a válságban!
Elhangzott az Élelmiszer Konferencián, Balatonfüreden.2009

A Plakátnő – A Nők Iskolájában

Hogyan hatnak egy hétköznapi nőre a reklám által felkínált nőideálok? Honnan tudnánk? Hiszen minden nőben egyszerre négyféle Én is harcol az érvényesülésért. A Valós Én, a Képzelt Én, az Ideális Én és a Vágyálom Én. Melyiket szólítsuk meg? És mi van akkor, ha ezek az Én-ek konfliktusba keverednek egymással?
Elhangzott a Feldmár Institut: Nők Iskolája előadássorozatában Feldmár András, Csernus Imre, Gordon Agáta és dr. Virág György előadásaival)

Tudnak–e disztingválni? A reklám hatása a gyerekekre

Nagy hibát követ el, aki az életkori sajátosságok figyelembe vétele nélkül akarja „megvédeni” a gyerekeket a reklám hatásaitól. Mikor tanul meg a gyerek disztingválni a valódi világ és a média világ közt? Nem csak a reklám hatása a gyerekre fontos, hanem a gyerekek hatása a reklámra is!
Elhangzott a IV. Nemzetközi Médiakonferencián, Balatonlellén

Gerilla-párbaj (Papp Váry Árpáddal a vírusfilmekről)

Két főiskolai tanár „párbajozik”. Csípőből előrántott gerillafilmekkel, és izgalmas példákkal igazolják álláspontjukat, hogy vajon – mi is valójában a gerillamarketing, igaz–e, hogy mindig olcsó, mindig hatásos, mindig provokatív, mindig spontán…és vajon ki fog nyerni a hagyományos és gerilla reklámok küzdelmében...?
Elhangzott a 9. Reklámkonferencián a „Napernyő, vagy esernyő” szekcióban

Klímaváltozás a reklámban

A reklámokat már elérte a klímakatasztrófa szele. Magát a reklámot még nem. Hogy valami történni fog, az biztos, csak azt nem tudjuk mikor. Forgószelek közelednek a médiapiac felé. Zsugorodik a Marconi galaxis. Alapjaiban változik a kommunikáció légköre. Kiszáradás fenyegeti a kreativitás zöld tartalékait. Az izgalom és nyugalom motivációs tengerein dagály közeleg. A fogyasztó is nyugtalan, egyre kiszámíthatatlanabb, és mire felébredünk, már nem ott van, ahol volt. A reklámosoknak (is!) sürgősen meg kell ismerkedniük az új kulcsfogalommal: a bifurkációval. Mostantól egyszerre kell készülni hidegre és melegre. Minimum két stratégiának kell bevetésre készen kéznél lennie, és érdemes folyamatosan foltozgatni a lyukakat védekező pajzsunkon. És akkor nem lesz semmi baj!
Elhangzott: az MRSz Konferencia plenáris nyitóelőadásán (2007)

Eladó trükkök - Manipuláció a reklámban és a politikában

Az elmúlt időszakban olyan befolyásolási technikákat tökéletesítettek a marketingkommunikációban, amelyre a politikai propagandra képviselői is „vevőnek” mutatkoznak.
Elhangzott a 7. Országos Diplomataképző Konferencián Győrben

A keszonbetegségről. A társadalom alkalmazkodási zavarai a fogyasztásban

A magyar fogyasztó 30 év alatt akkora utat járt be, mint nyugati társai 100 év alatt. Milyen félelmeket, traumákat és alkalmazkodási zavarokat okozott neki a mélyből hirtelen a felszínre emelkedni?
Elhangzott a ...Piackutató Konferencián (2007)

A gerillák már a spájzban vannak

Néhány éve még a fogalmat sem ismertük. Ma már a kampányok 15-20%-a kifejezetten ilyen eszközökre épül. A gerilla-marketing.lap.hu internetes oldal több mint száz újabb weboldalra irányít át, ahonnan az új marketinges harcművészet hihetetlenül gazdag tárháza bontakozik ki. A nagy reklám- és médiaügynökségeknél is „már a spájzban vannak” a gerillareklám elkötelezett harcosai, sorukra várva, hogy aztán segítsék (vagy aláássák?) gazdájuk jövőjét...
Elhangzott: Reklámkonferencia, Eger 2006

Az önző én elcsábítása - A befolyásolás titkai a társadalmi célú reklámoknál

Az ember önző lény, még génjeiben is az. Ezért a társadalmi célú reklámokban sem lehet kizárólag önzetlenségre építeni. Meg kell találni azokat az elvont értékeket, amelyeket a jó tett helyébe csereként fel lehet ajánlani...
Elhangzott a Civilkomp Konferenciáján a Parlamentben 2006-ban

Hanyas vagy?

Elhangzott: Superbrands Ünnepi Díjkiosztón (2004 dec.30)

Mítoszok nyomában - Deutsche Werbung

Elhangzott a Goethe Institut Reklámtörténeti Kiállításának megnyitóján